Pomodorometoden är en tidsstyrningsmetod utvecklad av Francesco Cirillo i slutet av 1980-talet. Pomodorometoden bygger på att man använder en timer för att dela arbete i intervaller, traditionellt tjugofem minuter långa, separerade av korta pauser. Dessa intervaller kallas "pomodori", efter det italienska ordet för tomat, inspirerad av den tomatformade kökstimer som Cirillo använde som universitetsstudent.

Genom att ha tydliga mål för det man ska göra, och begränsad tid till sitt förfogande använder man ofta tiden mer effektivt. Eftersom metoden också bygger in pauser varje halvtimme, orkar man hålla energin uppe längre.

Metoden är enkel att följa:

Börja med att välja en specifik uppgift eller ett projekt du vill arbeta med. Det är viktigt att fokusera på bara en uppgift under varje pomodoro. Beräkna hur många tjugofemminuterspass du tror att du behöver för att slutföra uppgiften, och sätt ett tydligt mål hur långt du ska ha kommit när arbetet med uppgiften är klart.

Använd en timer för att ställa in en tjugofemminutersperiod. Det är under denna tid du kommer att arbeta fokuserat på din uppgift. Undvik alla distraktioner under denna period, som att kolla mobilen eller e-post.

Arbeta på din uppgift tills timern ringer. Om du under tiden kommer på en annan uppgift eller blir avbruten, skriv ner det på en lista och fortsätt arbeta på din nuvarande uppgift.

Efter tjugofem minuter, ta en kort paus på omkring fem minuter. Detta är en tid för att vila och återhämta sig. Gör något avkopplande som inte är relaterat till arbetet.

Efter att ha genomfört fyra pomodori, ta en längre paus på mellan femton och trettio minuter. Dessa längre pauser hjälper till att återställa din mentala energi. Efter pausen, börja processen igen med en ny uppgift eller fortsätt där du slutade.

När du har genomfört de antal pomodori som du beräknade att din uppgift skulle ta, titta tillbaka och utvärdera. Har du hunnit längre än du trodde när du planerade? Eller är du tvärt om inte klar med det du hade hoppats? Behöver du beräkna annorlunda nästa gång du gör en liknande uppgift? Genom att titta tillbaka och utvärdera lär vi oss att beräkna och använda vår tid bättre.

Effektivitet  Personlig planering  Projektplanering